09 Ιουν Νότης Μαριάς κατά Κομισιόν στην Ευρωβουλή για τη μπλε κάρτα των μεταναστών

Γράφτηκε από τον Κατηγορία Ομιλίες Διαβάστηκε 97 φορές σχόλιο Add new comment
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στρασβούργο, 9/6/2016

Την πλήρη και κάθετη διαφωνία του για τους σχεδιασμούς της Κομισιόν για τη μπλε κάρτα των μεταναστών που θα οδηγήσει σε μαζική χορήγηση άδειας εργασίας  και παραμονής στην ΕΕ σε επιστημονικό και λοιπό υπαλληλικό-εργατικό προσωπικό τρίτων χωρών εξέφρασε ο Νότης Μαριάς προς τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ειδικότερα ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής πραγματοποίησε την Τετάρτη  7/6/2016 δύο ομιλίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μιλώντας κατ΄ αρχάς για την τρέχουσα κατάσταση των εξωτερικών πτυχών του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «είναι δεδομένο ότι στο πρώτο μισό του αιώνα που διανύουμε θα γνωρίσουμε πρωτοφανείς μετακινήσεις πληθυσμών, όχι μόνο λόγω πολεμικών συγκρούσεων. Η αντιμετώπιση των προσφυγικών αλλά και των μεταναστευτικών ροών πρέπει λοιπόν να αποτελέσει την κύρια κοινή προσπάθεια του ΟΗΕ αλλά και των κρατών της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει πίεση για την εφαρμογή τόσο της Συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία συνεχίζει τους εκβιασμούς, όσο και της Συμφωνίας της Βαλέτα. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης αλλά και δημιουργία HOT-SPOTS σε Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία και σε χώρες της Αφρικής για απευθείας επανεγκατάστασεις προσφύγων στην ΕΕ. Σε βάθος χρόνου πρέπει να επιβληθεί ρήτρα κατανομής των μεταναστών σε επίπεδο ΕΕ όπως συμβαίνει και με τους πρόσφυγες.»

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό απαιτούν συνολική προσέγγιση και αυτό σημαίνει πόρους για την αντιμετώπιση της φτώχειας στα αναπτυσσόμενα κράτη καθώς και στήριξη της ανάπτυξης και επενδύσεις στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Αφρικής υπό τον όρο του εκεί σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Κατά την δεύτερη συζήτηση σε σχέση με το μεταναστευτικό παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλο η οποία είχε ως θέμα τη δέσμη μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση και το σχέδιο δράσης για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών ο Νότης Μαριάς απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε: «Κύριε Αβραμόπουλε, διαφωνώ κάθετα με την πολιτική παροχής άδειας εργασίας σε πολίτες τρίτων χωρών, όσο η Ευρώπη και ιδίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Η δρομολόγηση νόμιμων μεταναστευτικών ροών θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, σε μείωση μισθών και σε διάλυση του κοινωνικού κράτους. Οι νόμιμοι μετανάστες που εγκαθίστανται στην Ένωση πρέπει να ενσωματώνονται. Αυτό σημαίνει αποδοχή και σεβασμό του συνταγματικού πλαισίου και των νόμων του κράτους υποδοχής, όχι γκετοποίηση και εγκατάλειψη διάφορων απαρχαιωμένων κοινωνικών πρακτικών και αντιλήψεων. Γι’ αυτό χαιρετίζω τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί σύννομη την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στους χώρους εργασίας».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ζητώντας «να θεσμοθετηθούν ρήτρες κατανομής νόμιμων μεταναστών σε επίπεδο Ένωσης με βάση τον πληθυσμό, την έκταση, το ΑΕΠ, τον ρυθμό ανάπτυξης και το ποσοστό ανεργίας σε κάθε κράτος μέλος».

Επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο με την τοποθέτηση του Νότη Μαριά.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση