Ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και Ρωσία

Αθήνα19/6/2017.

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος  ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής,  Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε.  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Καθώς οι ενεργειακές καταναλωτικές ανάγκες βαίνουν αυξανόμενες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενέργεια αποτελεί αναπτυξιακό και κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση οι πάντες, χωρίς αποκλεισμούς για να σταματήσει η ενεργειακή φτώχεια. Έτσι, η Ευρώπη οφείλει να θεσπίσει κοινούς κανόνες  ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια.

Η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης, η οποία δεν θα  επιτείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην ΕΕ.  Οφείλει λοιπόν να επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης με κοινές αρχές, εντός του οποίου τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα διατηρούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα ως προς την άσκηση της ενεργειακής τους πολιτικής και θα αξιοποιούν τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές.

Αυτό σημαίνει ενότητα στη διαφορετικότητα των διαφόρων κρατών-μελών, συντονισμό δράσης αλλά και ευελιξία, κοινή στρατηγική αλλά και αξιοποίηση της αρχής της επικουρικότητας.

Ταυτόχρονα η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην μετατραπεί η ενεργειακή αγορά σε χώρο όπου θα κυριαρχούν μονοπωλιακοί ενεργειακοί γίγαντες, όπως ακριβώς συμβαίνει στο χώρο του πετρελαίου.

Για το λόγο αυτό η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια οφείλει να αποσκοπεί σε βάθος χρόνου στη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας για τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Τις παραπάνω σκέψεις είχα την ευκαιρία να αναπτύξω ως ομιλητής στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Russian Gas Society στο Βερολίνο την Πέμπτη 15/6 με θέμα τις προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

Στο πλαίσιο του εν λόγω Συνεδρίου συναντήθηκα με τον Αντιπρόεδρο της Gazprom Alexander Medvedev καθώς και με τον Pavel Zavalnyi Πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας της Δούμα και Πρόεδρο της Russian Gas Society.

Επίσης στην ομιλία μου αλλά και σε δηλώσεις μου στο Russia Today στηλίτευσα τόσο τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας όσο και τη Ρωσοφοβία που καλλιεργείται συστηματικά από διάφορους κύκλους των Βρυξελλών και τόνισα την αναγκαιότητα εμβάθυνσης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

Επιπλέον επισήμανα την αναγκαιότητα διαφοροποίησης των ενεργειακών δρόμων παροχής Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του Nord stream 2 και του South Stream, που αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Στο συνέδριο στο οποίο παρευρέθηκαν επίσης πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα αξιοποίησης του φυσικού αερίου. 

Οι τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός μεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ενεργειακό κόμβο αξιοποιώντας τόσο τον αγωγό TAP όσο και τον GREEK STREAM. Αφετέρου θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να αξιοποιήσει χωρίς δεσμεύσεις και χάριν του δημοσίου συμφέροντος το φυσικό αέριο και πετρέλαιο που βρίσκεται στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). 

Για το λόγο αυτό πρέπει η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα δημόσιο φορέα ερευνών και αξιοποίησης των  πλουτοπαραγωγικών πηγών της χωρίς κηδεμονία από την τρόικα και τους δανειστές.

Η τρόικα όμως εξακολουθεί να  επεμβαίνει στο πεδίο άσκησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας εμμένοντας στην μνημονιακή της πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής και στον τομέα της ενέργειας ενώ ταυτόχρονα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται ήδη στα ύψη έπειτα από απαίτηση της τρόικας για εξίσωση  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, προκειμένου να αξιοποιήσουν χωρίς εξωτερικές απειλές τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ τους.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα το κόστος ενέργειας για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι δυσβάσταχτο και αποτελεί μείζων ζήτημα η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Για το λόγο αυτό έχουμε τονίσει με συνεχείς μας παρεμβάσεις στην Ολομέλεια στην Ευρωβουλή την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα.

Γιατί η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ενεργειακή φτώχεια.