Εκδήλωση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Νότη Μαριά – Ομιλητές από Μαρτυρικά Χωριά της Κρήτης

Βρυξέλλες, 11/11/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Γερμανικές Αποζημιώσεις είναι το θέμα εκδήλωσης μνήμης, που οργανώνει σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στις θηριωδίες που υπέστη η Κρήτη από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με έμφαση στις περιοχές της Βιάννου και των Καμαρών -που έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «Μαρτυρικά χωριά»- κι ακόμη στα Σκούρβουλα και το Σοκαρά, που διεκδικούν δικαιωματικά την ένταξή τους, αφού εκεί έγιναν από τους Γερμανούς ομαδικές εκτελέσεις γυναικών κι αμάχων.

Ομιλητές στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, με Επικεφαλής τον Νότη Μαριά, είναι οι:

- Χαράλαμπος Κοπανάκης, πρόεδρος Επιτροπής Ιστορίας και Μνήμης Σοκαρά

- Άννα Μεταξάκη, Συγγραφέας κι Ερευνήτρια

- Αντώνιος Πουλινάκης, πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Σκουρβούλων

- Ιωάννης Χατζάκης, γιος του αντάρτη Χατζογιώργη από τις Καμάρες

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα κι αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα μετά την ευνοϊκή εξέλιξη που υπήρξε στις 15 Οκτωβρίου στην Εθνική υπόθεση των Γερμανικών αποζημιώσεων, όταν στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -μετά από αρκετές αντεγκλήσεις- έγινε τελικά δεκτή η πρόταση του Νότη Μαριά να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Το γεγονός, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο να κληθεί η Γερμανία επισήμως για πρώτη φορά να λογοδοτήσει για την παράνομη και προκλητική της άρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα.


  • Δημοφιλή

  • Πρόσφατα