Εκδήλωση για τις γερμανικές Αποζημιώσεις σε πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο Βέλγιο διοργάνωσε στις 9/12/2015 ο Νότης Μαριάς.                                                                                 

Αθήνα, 12/12/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ

Σε κλίμα έντονης φόρτισης πραγματοποιήθηκε στις 9/12/2015 στην «καρδιά» της Ευρώπης, στο Βέλγιο, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, με θέμα τις Γερμανικές Αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα για τη θηριωδία των ναζί.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής εντείνει την προσπάθεια δημοσιοποίησης και ανάδειξης του Εθνικού μας θέματος, μετά την πρόσφατη ευνοϊκή εξέλιξη της αποδοχής ως «παραδεκτή» Αναφοράς της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις γερμανικές Αποζημιώσεις και την επικείμενη συζήτηση του ζητήματος για πρώτη φορά σε θεσμικό όργανο της Ε.Ε.  εν προκειμένω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πρώην  ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπρέντοκ (Μemorial National du fort de Breendonk),  χώρο ιδιαίτερης ιστορικής μνήμης και οι ομιλίες εστίασαν στο Ολοκαύτωμα της Υπάτης, που έζησε τρεις φορές τη λυσσαλέα καταστροφική μανία των Γερμανών, στον αφανισμό της Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου, που εντάχθηκε στα Μαρτυρικά χωριά της Κρήτης μετά το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Νότης Μαριάς ανέλυσε πλήρως το φάσμα των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις Πολεμικές Επανορθώσεις, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο, τις Αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς και τους λεηλατηθέντες από τους ναζί αρχαιολογικούς θησαυρούς της πατρίδας μας.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε εκτεταμένα στις δράσεις που έχει αναλάβει στην Ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή για το ζήτημα των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι ήδη έχει θέσει το εθνικό αυτό θέμα τουλάχιστον εννέα φορές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρκετές φορές στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής όπου και υπέβαλε επανειλημμένα πρόταση για τη διοργάνωση δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές Αποζημιώσεις.

Επιπλέον ο Νότης Μαριάς επέκρινε την κυβέρνηση γιατί παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις δεν προχώρησε στην εγγραφή των γερμανικών Αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Καζάσης συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους, μιλώντας για τα γεγονότα του 1944 που ξεκλήρισαν την Υπάτη κι όλους τους αντάρτες των γύρω περιοχών, με λεηλασίες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα, βασανιστήρια και κάθε μορφής θηριωδία σε βάρος του πληθυσμού.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης Ειρήνη Χατήρη αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα της Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου και την αντίσταση των χωριών του Κέδρους στην Κρήτη, τα οποία η Βέρμαχτ θεώρησε ότι συνέβαλαν στην απαγωγή και τη φυγάδευση του στρατηγού Κράιπε και αποφάσισε να τα σβήσει ολοσχερώς από το χάρτη. Οι φωτογραφίες της εποχής και οι αφηγήσεις της κ. Χατήρη -με βάση μαρτυρίες και ιστορικές πηγές- αναβίωσαν τον εφιάλτη που έζησε η περιοχή.

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού «Επίκαιρα» Γιάννης Κορωναίος, μίλησε για την συγκλονιστική εμπειρία της ξενάγησης, που προηγήθηκε της εκδήλωσης, στο χώρο του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου, λέγοντας ότι σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι ναζί λειτούργησαν 42.000 και πλέον στρατόπεδα συγκέντρωσης από το 1939-1994. Σ’ αυτά εκατομμύρια άνθρωποι αφού έζησαν τον εφιάλτη, εξοντώθηκαν και δολοφονήθηκαν ενώ όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν έμειναν στοιχειωμένοι για πάντα από τις φρικτές μνήμες της γερμανικής αγριότητας.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Νέγρης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Καστανιάς Σάμου, όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν ομαδικά τους κατοίκους αλλά και στο Πυθαγόρειο και το Βαθύ της Σάμου που βομβαρδίστηκαν ανελέητα από τους ναζί.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραμίδης περιέγραψε γλαφυρά τις απάνθρωπες συνθήκες και τα μέσα που μετέρχονταν οι Γερμανοί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να δηλητηριάζουν, να αφυδατώνουν, να καίνε, να εξοντώνουν και να δολοφονούν τους αιχμαλώτους τους.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ίδρυσης ενός μεγάλου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, που θα αποτελέσει σύμβολο τιμής και μνήμης για όσους μαρτύρησαν από τη θηριωδία των δυνάμεων κατοχής. Αναφερόμενος στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας των Γερμανών ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής θύμισε στους παρευρισκόμενους ότι οι αιχμάλωτοι εργάζονταν εξοντωτικά για τις μεγάλες Γερμανικές επιχειρήσεις και το ναζιστικό κράτος. «Έχουν μάθει οι Γερμανοί να έχουν σκλάβους, είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μαριάς και πρόσθεσε: Να ξέρουν όμως ότι στην Ελλάδα τα σκλαβοπάζαρα δεν θα περάσουν».

Επισυνάπτονται:

Βίντεο από την εκδήλωση και φωτογραφίες

 

Να είμαστε έτοιμοι για σθεναρή διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

Του Νότη Μαριά*

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στην Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε δεκτή η πρότασή μου να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Έτσι η Γερμανία θα κληθεί να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της εξόφλησης των γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων, του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου και των αποζημιώσεων των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και για την επιστροφή των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για την δημόσια, έγγραφη και επίσημη τοποθέτηση της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το ίδιο θα πρέπει να πράξει ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το Ελληνικό κράτος επισήμως.
Έχουμε λοιπόν μια πρώτη Ελληνική νίκη στο εθνικό ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Όπως έγινε φανερό και με την ρητή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου από τη Λαμία οι Ελληνικές επιδιώξεις είναι πλήρως νομικά ενεργές και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες.  Η Ελληνική πλευρά λοιπόν, επιβάλλεται να εντάξει τα παρακάτω ποσά στον κρατικό της προϋπολογισμό που από ελλειμματικός θα γίνει πλεονασματικός.

Πρόκειται για τις Πολεμικές Επανορθώσεις που επιδικάστηκαν από τη Διεθνή διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946 συνολικού ποσού 108 δισ. ευρώ συν τους τόκους και το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο ύψους 54  δισ. ευρώ συν τους τόκους. Απαιτήσεις ληξιπρόθεσμες και έντοκες που ανέρχονται σε 162 δισ. ευρώ συν τους τόκους.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ιστορικές αλλαγές και εξελίξεις, γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη και σθεναρά να διεκδικήσει τόσο υλικά όσο και ηθικά, την απονομή της Δικαιοσύνης.

* Ο κ. Νότης Μαριάς είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε., στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πηγή: www.pronews.gr/

Γερμανικές Αποζημιώσεις

Οι γερμανικές οφειλές προς τη χώρα μας προέρχονται από:

  1. Την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου των επανορθώσεων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  2. Αποζημιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών (βομβαρδισμοί, τορπιλισμοί, βυθίσεις, αιχμαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας της Ελλάδας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν από την επίθεση της Ιταλίας και της Γερμανίας εναντίον μας.
  3. Από τις πολεμικές επανορθώσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να μας πληρώσει η Γερμανία για τις καταστροφές που προξένησαν στην ελληνική οικονομία και στη χώρα μας γενικότερα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.
  4. Την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
  5. Από την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής, όπως είναι η περίπτωση του Διστόμου κ.λ.π.
  6. Από τις απαιτήσεις των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους ναζί λόγω της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση ανήκουν οι Έλληνες Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι κ.λ.π., οι οποίοι εξολοθρεύθηκαν από τους ναζί διότι θεωρούνταν, σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία, κατώτερα όντα