Νότης Μαριάς

Πλατφόρμα Ανοιχτής Διαβούλευσης - ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ!

 

Σας καλωσορίζουμε στην πλατφόρμα διαβούλευσης και ενημέρωσης. Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό βήμα δημόσιου διαλόγου με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας. Ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και διαβούλευσης για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία. Η πλατφόρμα μας είναι διαδραστική με chats, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και ανάληψη πρωτοβουλιών που κάνουν πράξη μορφές άμεσης και ηλεκτρονικής δημοκρατίας που ξετυλίγουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας νέες μορφές συμμετοχής και παρέμβασης στο δημόσιο χώρο.

Όμως ο ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

Αυτό φιλοδοξούμε να το κάνουμε πράξη μέσα από την πλατφόρμα μας με το newsroom και το webtv απ'όπου θα προβάλλονται ζωντανά σημαντικές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενεργός πολίτης σημαίνει πολίτης που ασκεί τα δικαιώματα του αρκεί να τα γνωρίζει.

"Ασκώ λοιπόν τα δικαιώματα μου" απευθείας μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και υποβάλλω αναφορές, καταγγελίες, γνώμες στους αρμόδιους θεσμούς.

Ταυτόχρονα με μορφές αυτοοργάνωσης οι πολίτες μέσα από την πλατφόρμα οργανώνουν και προβάλουν τις δικές τους εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.

Πιστεύουμε στην άμεση δημοκρατία, την διαβούλευση και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και θεωρούμε ότι η 'εντολή' που πήραμε από εσάς στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 είναι μια καθημερινή αμφίδρομη, ζωντανή σχέση που μπορεί να πραγματώνεται και μέσα από την πλατφόρμα αύτη. Η επικοινωνία μας λοιπόν μπορεί να διευκολύνεται μέσα από την πλατφόρμα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, σχόλια, έκφραση γνώμης, διαβούλευση και οργανωμένες σε βάθος συζητήσεις στο φόρουμ της πλατφόρμας μας.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ιστορική συγκυρία για την πατρίδα μας, η πλατφόρμα μας είναι ανοιχτή σε δράσεις αλληλεγγύης για τους χιλιάδες φτωχοποιημένους συμπολίτες μας, τους ανέργους και τη νέα γενιά που διψά για εκπαίδευση, κατάρτιση και δουλειά.

Loading player ...
Επίσημος ιστοτόπος

Μαριάς: Το κόμμα «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος» επιθυμεί να ενώσει όλους τους Έλληνες

Η κατάργηση των μνημονίων και η απομάκρυνση των δανειστών, η διαγραφή του χρέους, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, η ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής και η υποστήριξη των εθνικών δικαίων απέναντι στην Τουρκία, είναι μερικές από τις βασικές θέσεις της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος», όπως τις παρουσίασε ο πρόεδρός του, Νότης Μαριάς, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η νέα παράταξη επιθυμεί να ενώσει όλους τους Έλληνες, να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές με στόχο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τα οποία χαρακτήρισε ως «υβρίδιο» μέσα από το οποίο περνά η ξένη εξάρτηση.

Μάλιστα, ο καθηγητής κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις για το πώς να αξιοποιηθεί μέρος του δανειακού κεφαλαίου του τρίτου μνημονίου, που -όπως είπε- δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, και το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 30% (24,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 86 δισ, που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο).

Πρότεινε, λοιπόν, την απόδοση 14 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αξιοποίηση των ακινήτων τους, μέσω ενός ομολόγου ακινήτων, το οποίο θα αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, την απόδοση 4,5 δισ. στη δημιουργία ενός δημόσιου ταμείου για τα κόκκινα δάνεια, που θα βάλει τέλος στους ηλεκτρονικούς πληστηριασμούς, μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογη με το ανεξόφλητο ποσό των δανείων, και 6 δισ. για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος» τόνισε την ανάγκη να μπει η χώρα σε ένα «ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μίας ειδικής σχέσης που να διασφαλίζει πλήρη εθνική κυριαρχία στα πεδία εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος, όπως, για παράδειγμα, ειδικές ρυθμίσεις στους κλάδους γεωργίας-κτηνοτροφίας, ενέργειας, ναυπηγικής βιομηχανίας κ.ά., σύμφωνα με τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Βρετανίας (πριν το δημοψήφισμα για το Brexit).

Έκρινε εφικτή την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς υπάρχουν απαιτήσεις δικαστικά διεκδικήσιμες και μία θετική συγκυρία, αφού παρόμοιο θέμα έχει εγείρει ήδη και η Πολωνία. Σε ό,τι αφορά την στάση της κυβέρνησης στο θέμα δήλωσε: «Περιμένουμε ακόμη να γίνει η εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό», όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές, κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει την μετεγκατάσταση προσφύγων και σε άλλες χώρες, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να βγει από τη συνθήκη Σένγκεν. Χαρακτήρισε εθνικά καταστροφική και επικίνδυνη την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι εφόσον δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις ένταξης και τελωνειακής ένωσης και η χρηματοδότηση. Εμφανίστηκε αρνητικός σε οποιαδήποτε αναφορά στην ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει η «ρωσοφοβία», να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της, να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Για την υπόθεση της El Dorado, ο κ. Μαριάς επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης από τις 21 Σεπτεμβρίου και μετά, καθώς τότε μπαίνει σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας CETA (για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Καναδά), όπου υπάρχουν διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν αγωγές για αποζημιώσεις. Όπως επισήμανε, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αποκλίνουν από τους νόμους, δεν πρέπει να υπάρχουν καταστροφικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις και δεν θα πρέπει η συγκεκριμένη εταιρεία να συνδέει τις απολύσεις δικών της εργαζομένων με το μέλλον της επένδυσης.

Γενικότερα για το επενδυτικό περιβάλλον, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας Επενδυτικής Τράπεζας, και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος ελληνικά εταιρικά ομόλογα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: http://www.real.gr/